Může dieta založená na nezdravých potravinách zvýšit riziko deprese?

Je známé, že deprese a dieta mohou souviset. Již několik studií zjistilo, že lidé, kteří jedli stravu nevhodného nutričního složení, která obsahovala hodně mastných výrobků, čokolády, sladkých dezertů, smažených potravin, rafinovaných obilovin (bílá mouka) a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, s větší frekvencí hlásily příznaky deprese. Naopak, dobrou zprávou je, že lidé, kteří jedli stravu bohatou na ovoce, zeleninu a ryby, hlásili, že jsou depresivní s menší frekvencí. Tyto výsledky jsou v souladu s dalšími výzkumnými zjištěními, že zdravá výživa pomáhá chránit před nemocemi. Studie například naznačují, že lidé, kteří dodržují zásady středomořské diety, která vyzdvihuje spotřebu ovoce, zeleniny a ryb a omezuje spotřebu masa a mléčných výrobků – mají nižší míru deprese a jiných nemocí, jako je Alzheimerova choroba, cukrovka a srdeční onemocnění.

Je ale zapotřebí ještě více výzkumu vztahů mezi depresí a naší dietou. Mezitím by bylo rozumné snížit v dietě podíl méně zdravých potravin a vybírat si raději jejich zdravější varianty.

 

Zdroj: Státní zdravotní ústav